Slovenija

Slovenija

Slovenija

Mit o kralju Arturju

V iskanju Grala

KRALJ-ARTURMit o kralju ArturjuPred davnimi, davnimi časi, ko je Britanija ostala brez vladarja in je v njej vladal kaos, se je v nekem mestu sredi trga pojavil kamen, v katerega je bil zaboden meč. Na njem je pisalo: “Kdor bo izvlekel ta meč, je resnični in zakoniti kralj cele Britanije.”

Mnogi so poskusili, vendar jim ni uspelo. Kajti namenjen je bil tistemu, ki sta ga izbrala Bog in usoda – najbolj pogumnemu in najbolj častnemu vitezu, vitezu brez napake.

Meč so skovale Avalonske vile, da bi bil v službi dobrega in pravice. Okrog tega meča in kralja Arthurja, ki ga je bil edini sposoben nositi, se je zbral cvet najboljših vitezov, da bi na zemljo prinesli kraljestvo Logresa – kraljestvo pravice, časti, dobrote in miru.

Miti, kot je mit o kralju Arturju, nam ne kažejo sveta takšnega, kakršen je bil, temveč takšnega, kakršen bi moral biti.

Simbolizem, ki nastopa v mitu:

KRALJ ARTUR – arhetip pravičnega vladarja, mistični “Kralj sveta”.
VITEZ – duh avanture, kult časti, zvestoba, plemenitost, časten odnos do poraženih, vljudnost in ljubeznivost v družabnih odnosih, spoštovanje šibkejših, prefinjen odnos do dam. Vitez skrbi za Pravico na tem svetu. Služi Bogu, Kralju in Dami prek boja za ideal pravice. Ta boj mora biti vedno časten, nenasilen in v službi šibkih. Notranja slava je njegova edina nagrada. Na preizkušnji sta njegova vrednost in pogum. Svojo herojsko naravo potrjuje v pustolovščinah in v vsakdanjem življenju. Človek se kot “vitez” ne rodi, temveč to postane.
DAMA – človekova duša, vzor ženskega principa. Zaradi nje vitez postane vitez.
Vitez in Dama skupaj služita Bogu in izgrajujeta vrlino. Popolna postaneta šele takrat, ko delujeta združeno.
MAG MERLIN – duhovni učitelj, ki se pojavlja v temi časa, da bi dal impulz za spremembe in prebuditev vrednot v družbi.
OKROGLA MIZA – sveti prostor, simbol enotnosti in bratstva med vitezi. To je miza, za katero se deli duhovna hrana, povezana z viteškimi podvigi, in simbolična hrana, kot sta kruh in vino.
ISKANJE GRALA – zemeljsko viteštvo je le odraz nebeškega viteštva. Izguba Grala simbolizira izgubo duhovnih vrednot in modrosti, ki v resnici niso izgubljene, so le skrite. Vitezi niso samo bojevniki, temveč tudi tisti, ki iščejo svoj notranji Gral. Eno ne gre brez drugega. Gral je transcendentalni element, brez katerega noben vitez ne more biti popoln.

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”251″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”2″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”]