Slovenija

Slovenija

Slovenija

Simboli starega Egipta

LadjaMišljenje tistih, ki slabo poznajo egipčansko religijo in menijo, da so bili Egipčani politeisti, je povsem zmotno. Daleč nad vsemi bogovi, ki jih običajno poznamo iz njihove religije, je bil Eden edini, Stvarnik Neba in Zemlje, Absolutno božansko Bitje. Ideja o njem ni niti v enem samem obdobju egipčanske civilizacije izginila ali bila kakorkoli zapostavljena. Kajti nič ne more nastati in živeti brez Vzroka, brez Izvira, ki je povsod prisoten.

Nekateri egiptologi so temu imenu zaman poskušali dati kakšen pomen, saj ga ni nikdar niti imelo. Vsak pomen nosi s sabo predstavo, sliko, formo, kar bi ga takoj omejilo in zmanjšalo njegovo vseobsežnost.

“Bog je skrito Bitje in niti eden človek ni poznal Njegovega obličja. Niti eden človek ni mogel raziskati Njegove podobe; On je skrit pred bogovi in pred ljudmi in On je skrivnost za Svoje stvaritve.”

“Bog je resnica, On živi resnico in On se z njo hrani. On se naslanja na resnico, On gradi resnico in On izvršuje resnico po celem svetu.”

V manifestiranem svetu je njegov odraz, njegov simbol Ra. Ra ima neskončno število manifestacij, med katerimi so nekatere bolj, druge manj pomembne. Te različne manifestacije Raja so vsi ostali bogovi.

Med egipčanskimi bogovi obstaja velika razlika v ravneh. Obstaja stroga hierarhija, kar moramo imeti vedno v mislih. Eno so bogovi začetka in stvarjenja oziroma tisti, ki predstavljajo določene kozmične zakone, drugo pa so bogovi mest, hramov itd., ki so samo senca sence tistih prvih. Med njimi je neizmerna razlika, kot je ogromna razlika med kapljico rose in Soncem. Vendar ta kapljica odraža Sonce, nosi Sonce v sebi, četudi samo za trenutek. Egipčan bi si dovolil, da to kapljico imenuje Sonce. Prav ta kapljica je namreč omogočila Soncu, da zasije na tem svetu v vsej veličini svojega sijaja.

horus1Glavna božanstva so bila razdeljena v družine s po tremi bogovi. Iz takšnih treh družin se je oblikovala “eneada” oz. skupina devetih bogov, ki je s svojimi aspekti zajemala vse vidike bivanja. Obstajajo tri takšna široka področja oziroma ravni bivanja: duhovna, psihična in fizična raven.

HORUS (HERU)

Horus je sin Izide in Ozirisa in skupaj z njima predstavlja najpomembnejšo triado religije starega Egipta. Horus je tisti, ki maščuje svojega očeta, potem ko ga je ubil in razkosal Seth. Predstavlja Notranjega človeka, ki se sooča s svojo lastno temo, Notranje Sonce, ki s svojo svetlobo uničuje senco. Prikazan je z likom sokola, najpogostejšim solarnim simbolom.
S širšega vidika je zaščitnik človeštva na njegovi poti vzpona. Včasih je prikazan, kako nosi Anubisovo palico, ki ga vodi v temi, ali kako nosi žezlo (”Vadj”) kot simbol avtoritete, da z njo odganja psihične sence.

Oko-maloKo je prikazan, kako pluje v Sončevi ladji, je to duh svetlobe, pripravljen na soočenje z vsem zlom in nevarnostmi tega sveta, ki jih predstavlja krokodil, katerega ubije s svojim kopjem.

Njegov simbol je “Horusovo kladivo” – ”Tau” (T), ki obuja in vrača nazaj v življenje, tiste ki spijo. V boju s Sethom Horus na koncu zmaga, vendar izgubi vid. V zameno mu Toth podari ”Udjat”, “Oko svetlobe”, to pa je modrost duše, pridobljena z bojem oziroma z učenjem. Le ta notranja svetloba modrosti lahko vodi barko človeka skozi negotove vode življenja.

Ostali pomembnejši bogovi:

NUN; ATUM; RA; AMON; PTAH; GEB; NUTH; OZIRIS; IZIDA; HATHOR; HORUS; SETH;; TOTH; MAAT; SEKHMET; ANUBIS; KHEPRI; HAPI …

MEHET – bič in HEQA – kljuka

baguetteTo sta simbola oblasti nad vsem, kar ustvarja svet človeka. To sta dve strani oblasti, ki ju uporablja vladar. Eno je bič kot simbol usmerjanja in kazni, drugo je kljuka, s katero vladar se potegne k sebi vse tiste, ki delajo dobro in jih nagrajuje. To sta simbola nagrade in kazni. Na splošno gre za simbol, ki odbija zlo in privlači dobro.

TAT – Izidin vozel

Ta vozel povezuje in zavezuje nebeško in zemeljsko. Dajanje življenja ni zemeljski proces. Začne se takrat, ko se duh trdno poveže z materijo, tako da se slednja le s težavo razveže. Izido zavezuje življenje v materiji, kar pomeni, da jo oživlja. To je skrivnosten proces Velike Magije. Z njo je Izida s pomočjo čarovnih besed in svojega vozla oživljala vse, oživela je celo svojega razkosanega moža Ozirisa.

Ostali pomembnejši simboli:

ANKH; DJED – steber; UDJAT – oko; UAS – Anubisova palica; TAT – Izidin vozel

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”249″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”2″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”]

Comments are closed.