Slovenija

Slovenija

Slovenija

Magični svet Keltov

Kelti-2Ali si lahko predstavljamo povsem drugačno Zahodno Evropo, takšno kot je bila pred dva ali tri tisoč leti? Evropo, v kateri je resnični gospodar bila Narava, kjer so ljudje spoštovali njene zakone in je bilo edino, česar so se bali to, da jim nebo pade na glavo. Njihova svetišča so bila gozdni gaji, zborovanja pa so imeli kar pod hrasti.

O Keltih ne vemo veliko, saj se za mnoge zgodovina Evrope začenja šele z rimskim osvajanjem Galije. V resnici so bili Rimljani samo osvajalci ene kulture, ki je pred njimi več stoletij prevladovala v celotni Zahodni Evropi in prodrla vse do Male Azije. Zamolčali so narod, ki ni imel prave civilizacije, a je bil kljub temu versko, jezikovno in kulturno povezan.

Kdo so bili ti spretni obrtniki, katerih stvaritve veljajo za prve velike umetniške dosežke osrednje Evrope? Kdo so bili ljudje, ki so zbirali glave sovražnikov kot trofeje, ljudje, ki jim je pravico do širjenja ozemlja dala premoč nad staroselci? Ali so bili Kelti neotesani bojevniki, ki so se oblačili v živalske kože, ali pa omikano ljudstvo, ki je živelo v sožitju z naravo?

Poskušali bomo preučiti duha teh ljudi, ki so si prizadevali oblikovati svojo vizijo resničnosti, stvarnost, ki je bila drugačna od naše in na neki način njim lastna; stvarnost ljudi, ki so na svet gledali iz drugega zornega kota.

Skozi predavanje se bomo dotaknili področij, kot so:

  • mitska slika sveta
  • keltsko verovanje
  • način življenja
  • bojevnik, kralj, svečeniki narave
  • učenje druidov
  • sožitje z naravo

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”242″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”2″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes” ux_val=”3″]