Vesela fizika na Art kampu 2020

Poletna radost v Mariboru je letos dosegla vrhunec v zadnjem tednu vročih mesecev. Po vsem mestu je razplamtelo živahno vzdušje, ki je naznanilo začetek festivala Lent. Od daleč je bilo slišati bitje skupnega utripa v pestrem ritmu raznih glasbenih prireditev, med ulicam so se razprostirale vonjave odlične kulinarike, sinočnje luči pa niso ugasnile, dokler jih niso nadomestili sončni žarki naslednjega jutra. Letos je festivalski vrvež živel v prav posebnem duhu, polnem optimizma in veselja, ki smo ga bili deležni po prebujenju iz pol letnega družabnega mirovanja. Tudi tokrat se je v mestnem parku sestavil pisan mozaik umetnosti, znanosti in splošne kreativnosti v objemu narave, kateremu košček – z naslovom “Vesela fizika” – je prispeval tudi tabor Nove Akropole.

Vedoželjnemu delu v nas, kateremu pripisujemo iskreno otroško radovednost, ne zmanjka vprašanj: “Zakaj?”. Eno iz med področij, ki v ljudeh nenehno vzbuja zanimanje so fizikalni pojavi iz narave. Radovednost je vodila tudi nas, da smo poiskali razlage za nekatere fascinantne pojave. Moči smo združili člani mariborske in ljubljanske Akropole in pripravili vrsto fizikalnih eksperimentov, da bi navdušili še mimoidoče obiskovalce Art kampa. Seveda tudi letos začudenih pogledov in presenečenih nasmehov ni manjkalo.

Letošnja osrednja tema je bila nihanje, katerega zgodbo je sestavljalo zaporedje štirih prikazov. Tako so se v trenutkih gneče spontano oblikovale ogledovalne skupine, ki so spremljale zgodbo od prvega, do zadnjega poskusa.  Radovedne oči mlajših in starejših obiskovalcev so se med pozornim opazovanjem dogajanja in zgodbe zlile v celoto, ob prvih priložnostih pa so deževala vprašanja, opažanja in zgodbe ki so jih sami doživeli. Ob sproščenem druženju smo se med seboj povezali ter prihajali do številnih spoznanj.

Življenje, kot ga lahko zaznavamo s prostim očesom, na površini deluje kot čudežen splet naključij. Človeštvo pa v sem svojem obstoju neutrudno raziskuje ozadja in plete povezave, da bi s pridobljenim razumevanjem živeli bolje. Vsak odgovor nas pripelje bližje resnici, ki širi naša obzorja. Jasnejši uvid nam daje natančnejše merilo, po katerem se lahko ravnamo, da živimo bolj skladno z okoljem in s seboj.

V procesu odkrivanja smo raziskovalci vsi, ki iščemo odgovore, pogosto pa ti niso to, kar pričakujemo, saj nas napeljujejo na razpotja, kjer se pojavijo nova vprašanja. Če dopustimo, da nas očara svežina neprestanega  poglabljanja, nas bo to nenehno ohranjalo mlade.