Slovenija

Slovenija

Slovenija

Trovanti – kamenje, ki raste

Trovanti – kamenje, ki raste

V naravi, ki nas obkroža, lahko najdemo mnogo osupljivih pojavov.
Med njimi je kamenje, ki raste.

trovanti2Primer tega so skrivnostni kamni in skale, ki se imenujejo “trovanti”. Najdemo jih v romunskem naravnem rezervatu Trovantilor na področju Valcea v majhni vasici Costesi, kjer je tudi istoimenski muzej. Sama beseda “trovant” je geološki termin, pomeni pa “cementirani pesek”.

Trovanti so geološki pojav, in sicer gre za kamne kroglaste oblike, sestavljene iz cementiranega peska. Znanstveniki menijo, da kamni “rastejo” oziroma se povečujejo zaradi visoke vsebnosti različnih mineralnih soli, ki jih prinaša voda. S kristalizacijo se te snovi na kamnu sprimejo in povzročijo njihovo rast.1

trovanti1Niso pa še ugotovili, zakaj imajo trovanti izrastke, ki spominjajo na korenine, te pa imajo na prerezu vidne barvne kroge – prav tako kot drevesa! Trovanti z vsemi svojimi lastnostmi spominjajo na živa bitja.

Posebnost trovantov je tudi v njihovih edinstvenih oblikah in izjemni velikosti. Takšni so lahko postali zaradi ravno prave poroznosti kamnine in posebnih lokalnih pogojev, zaradi katerih so minerali v porah med zrnci kristalizirali. Tako so v daljšem obdobju iz majhnih 10-milimetrskih kamnov zrasle tudi do 10-metrske skale!

_____________

1 Geološka zgodba rezervata Trovantilor se začenja pred 7 milijoni leti, ko se je na območju današnjega rezervata izlivala reka, ki je tu ustvarila rečno delto z odlaganjem različnih usedlin oziroma sedimentov, ki so se sčasoma sprijeli v sedimentne kamnine. Geologi so ta sprijeti pesek in prod poimenovali “trovanti”. Ker se je nalagalo vse več peščenega materiala, so se v spodnjih plasteh zrna peska zbila tesneje skupaj, poleg tega pa so v porah med zrnci peska kristalizirali minerali, ki so nato zapolnili prazen prostor med zrnci peska, in tako so začeli nastajati prvi trovanti.