Slovenija

Slovenija

Slovenija

Tesla

Čudežna moč imaginacije

TESLA-2010Rodil se je točno opolnoči med strašansko nevihto, ki je besnela nekje nad Velebitom. Zdi se, kakor da ga je mogočen blisk prinesel z nebeških višav z nalogo, da privede svetlobo in električno energijo v naše domove. Zanj pravijo, da je izumil dvajseto stoletje in sanjal tretje tisočletje.

V svojem življenju, ki ga je v celoti posvetil znanosti in iznajditeljstvu, je prijavil prek 700 patentov. Izumi strojev na izmenični tok, fluoroscenčna razsvetljava in radiodifuzija pa so tisti, ki so najbolj zaznamovali sodobni svet in vstopili v vsak dom. Skorajda ni električne naprave, katere zametki se pred davnimi leti ne bi pojavili v Teslovem laboratoriju.

Način, na katerega je deloval pri svojih izumih, je bil nekaj povsem novega in dotlej neponovljivega. Ko se je zaradi izredne intuicije pojavila ideja za nov princip ali napravo, ni sedel za risalno desko in se lotil laboratorijskega eksperimentiranja, ampak je vse opravil v svoji domišljiji, saj je imel neverjetno sposobnost imaginacije. V mislih je napravo zgradil, jo pognal, opazoval njeno delovanje, popravljal in izpopolnjeval, dokler ni brezhibno delovala. Šele tedaj so laboratorijski tehniki dobili natančna navodila za njeno izdelavo. Vsa dolga desetletja je delal na tak način in nikoli se ni zgodilo, da naprava ne bi delovala po njegovih zamislih.

Čeprav je ustvarjal po dvajset ur dnevno in bil pri snovanju izredno učinkovit, je veliko njegovih idej ostalo neuresničenih. Mnoge med njimi se zdijo utopične in neizvedljive predvsem zaradi človekove sebičnosti.

Tesla bi lahko bil bajno bogat, umrl pa je v revščini in skoraj pozabljen. Priznanja in nagrade so si razdelil drugi, njemu pa je ostalo zadoščenje, da je malemu človeku olajšal življenje in dal svoj prispevek k človeškemu napredku.

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”220″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”5″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes” ux_val=”3″]