Slovenija

Slovenija

Slovenija

Nesmrtna meduza: ali res živi večno?

Nesmrtna meduza: ali res živi večno?

Meduza z latinskim imenom turritopsis nutricula ali po novi razvrstitvi turritopsis dohrnii je pokazala izjemno sposobnost obnavljanja celic v težkih okoliščinah.

Pogosto se pošalimo, da imajo mačke devet življenj. Vendarmeduza obstaja vrsta meduze, pri kateri so znanstveniki opazili sposobnost, da v kriznem položaju povrne svoje celice v njihovo najzgodnejšo fazo, nato pa te ponovno zrastejo. Ta lastnost je “kriva” za njihovo “nesmrtnost”. Teoretično to pomeni, da lahko ta drobna, 4 do 5-milimetrska bitja neskončno živijo.

Bitje, ki je znano pod znanstvenim poimenovanjem turritopsis dohrnii, je bilo odkrito v Sredozemskem morju leta 1883, vendar njegova edinstvena regeneracija ni bila znana vse do sredine leta 1990. Kako postopek deluje? Če je odrasla turritopsis ogrožena ali se poškoduje, se dvigne na površino v toplih vodah oceana in se tam pretvori v kepico. V tem stanju se njene celice preoblikujejo in prerazporedijo. Dejansko se pretvorijo v drugačne celice. Mišične celice lahko postanejo seme (sperma) ali jajčeca, živčne celice se lahko spremenijo v mišične celice … “Ta sposobnost preoblikovanja je potencial, ki nima primerjave v živalskem kraljestvu,” je navedeno v eni od študij vrst, objavljeni leta 1996.

Po odkritju navidezno nesmrtnih meduz vrste turritopsis v Sredozemskem morju so našli jate genetsko enakih meduz daleč od njihovega prvotnega habitata tudi na Japonskem, v Španiji in v Atlantskem oceanu blizu Paname. Raziskovalci so ugotovili, da se ta bitja ujamejo v balastno vodo prekooceanskih ladij, ko pa se ta voda po dolgi plovbi iztroši, jo ladja običajno na drugem koncu sveta izlije. Polipi, ki so dejansko začetna razvojna stopnja meduz lahko tako zrastejo na trupih ladij. Čeprav so meduze gensko enake, se zdi, da so se prilagodile novemu okolju. Našli so primerke iz jat, ki živijo v tropskih vodah, in ugotovili, da imajo osem lovk, medtem ko so odkrili, da imajo na zmernih območjih 24 ali več lovk.

Vendar meduza Turritopsis lahko dejansko tudi umre. Njena sposobnost regeneracije se namreč pojavi šele po spolni zrelosti, v fazi polipa lahko podleže plenilcem ali boleznim. Toda znanstveniki meduze vseeno podrobneje preučujejo, ker so edina znana “nesmrtna” žival, pri tem pa upajo, da bodo izsledki odgovorili na vprašanja, povezana s človekovim staranjem in boleznimi.

__________

Vir: Spletna stran Mother Nature Network