Moč glasbe

in njena vloga pri oblikovanju človeka

Plakat-glasba-objaveVerjetno se strinjamo, da bolj romantične duše pač najraje poslušajo romantične balade, tistim, ki so nenehno “v akciji”, pa se zdijo počasne melodije dolgočasne. Kdaj pa se nam tudi zazdi, da zunanje podobe človeka ne moremo povezati z glasbo, ki jo posluša. To je zato, ker vsakdo pod gladino svoje zavesti skriva večji del ledene gore – svojo podzavest.

Če se torej naša duševnost navzven izraža prek glasbe, ki ji ugaja, če je lahko glasba njen jezik, mar ne bi bilo vredno poskusiti delovati tudi obratno – nagovoriti našo duševnost v jeziku glasbe? Nanjo vplivati z glasbo? Kako na nas vpliva poslušanje sentimentalne glasbe v trenutkih žalosti? Kadar smo žalostni, se samodejno zatekamo k takšni glasbi, vendar kako ta resnično vpliva na nas? Verjetno nam tedaj ugaja, vendar naše žalosti zagotovo ne odpravi – prej obratno.

Ali sploh poznamo vse vplive glasbe? Danes za nas pomeni predvsem sprostitev in razvedrilo. Ampak le kaj nekaj je počel Pitagora, ki naj bi zdravil z glasbo? Kako to, da je imelo ponavljanje manter na Vzhodu lahko magijsko moč? In ne nazadnje – zakaj rastline, ki “poslušajo Mozarta”, rastejo proti zvočnikom?