Mit o Ozirisu (4)

Mit o Ozirisu (4)

admin ajax 1Oziris je skupaj s svojim bratom Sethom in sestrama Izido in Neftis rojen v dodatnih petih dneh na koncu leta, ki je takrat imelo samo 360 dni. Njihovi starši so bili Geb in Nut, bog Zemlje in boginja Neba. Že s samim rojstvom je bilo določeno, da bo Oziris kot prvorojenec postal kralj sveta. In zares mu je uspelo iztrgati Egipčane iz bednega in divjega življenja. Naučil jih je sejati žitarice, graditi hiše in svetišča, namakati polja. Uredil je njihove medsebojne odnose, dal jim je zakone, razdelil dolžnosti in jih naučil spoštovati bogove. Bil je dober in pravičen vladar. Skupaj s svojo sestro in ženo Izido je civiliziral Egipt, ko je vladal v obdobju zlate dobe. Njegov brat Seth je s svojo sestro in ženo Neftis v njegovem imenu vladal jugu zemlje. Bil je ljubosumen in častihlepen, zato je želel prevzeti vso oblast in v ta namen skoval peklenski načrt. Naredil je čudovito krsto natanko po Ozirisovih merah in jo predstavil na neki razkošni gostiji, na kateri je bil poleg številnih povabljenih prisoten tudi Oziris. Krsta je bila nagrada za tistega, ki mu bo prav. Zato je od vseh prisotnih zahteval, da jo pomerijo. Z izjemo Ozirisa ni bila nikomur prav. Ko je bil Oziris v njej, je Seth zaprl pokrov, ga s svojimi pomočniki dobro zakoval in krsto vrgel v Nil. To se je zgodilo v 28. letu Ozirisove vladavine oz. njegove starosti.

Seth 1Po drugi verziji pa je Seth nagovoril ženo Neftis, da je zapeljala svojega starejšega brata. Svoji sestri Izidi je ukradla odišavljeno obleko in v njej legla k Ozirisu. Iz te zveze se je rodil Anubis, bog zaščitnik umrlih in vodnik duš. Potem ko je Oziris trdno zaspal, ga je Seth ubil. Izida je z globoko bolečino v srcu iskala telo svojega moža. Med iskanjem je odkrila, da se je iz zveze med Ozirisom in Neftis rodil Anubis, ki ga je mati takoj po rojstvu zapustila. S pomočjo psa ga je Izida našla in ga vzgojila v svojega spremljevalca in zaščitnika. Kmalu zatem je našla tudi zaboj, v katerem je bilo Ozirisovo telo, ki ga je Nil odnesel daleč iz Egipta vse do Bilbosa. Z ladjo ga je prepeljala v Egipt, odprla zaboj, objela telo svojega moža in pri tem točila grenke solze. Nato je zaboj s truplom dobro skrila v močvirje papirusa, ker je morala v Spodnji Egipt. Nekega večera pa je Seth lovil v mesečini, ki je njegov najljubši čas, in našel zaboj. Ozirisovo telo je razkosal na štirinajst delov in jih raztrosil po celem Egiptu. Ko je Izida to izvedela, je sedla v čoln iz papirusa, saj je bila v njem varna pred krokodili – silami teme, in se podala iskat dele Ozirisovega telesa. Uspelo ji je najti vse dele razen spolnega organa, ki ga je požrla riba Khat. Na mestu, kjer je našla kakšen del Ozirisovega telesa, je zgradila grobnico in hram.

S pomočjo magije je ponovno sestavila Ozirisovo telo, pri čemer ji je pomagala tudi Neftis.

Horus 2Nato ga je Anubis balzamiral, pri čemer so mu pomagali njegovi štirje nečaki, Horusovi sinovi. Ti štirje božanski otroci so bili zadolženi za notranje organe pokojnika in so jih dali v posode, ki so imele pokrove, poslikane z njihovimi podobami, t. i. kanopske žare.

Obstajajo različne verzije o tem, kako je Izida spočela Horusa. Ena pravi, da je hotela oživiti Ozirisa, potem ko je sestavila njegovo telo, a ji ni uspelo. Z impulzom globoke ljubezni pa je ustvarila spolni organ, ga delno oživila in sprejela Ozirisovo seme, da bi mu dala naslednika.
Obnavljanje Ozirisa je pravzaprav rezultat delovanja Sonca med blagodejnim nočnim potovanjem. Obred solarizacije mumije ali kipa božanstva je prav tako proces revitalizacije s sončnimi žarki.
Oživljanje Ozirisa se ni dogajalo na fizični, temveč na duhovni ravni. Na drugi strani življenjskih vrat je Oziris doživel vstajenje in od tedaj je bog mrtvih oz. tistih, ki so stopili skozi vrata, za katerimi je potekala sodba.

Njegov sin Horus, ki ga je rodila Izida, se je podal v boj s Sethom za vrnitev prestola. Na koncu je Seth moral priznati poraz.

 

 

Avtor: prof. Stjepan Palajsa, predsednik NA v Sloveniji

_________

https://akropola.org/clanki/neter-edini-bog-starih-egipcanov-1/

https://akropola.org/clanki/egipcanski-bogovi-2/

https://akropola.org/clanki/egipcanski-odnos-do-smrti-3/

https://akropola.org/clanki/zemeljsko-potovanje-umrlega-5/

Leave a Comment

Your email address will not be published.