Slovenija

Slovenija

Slovenija

Gomile v obliki živali v Peruju

Gomile v obliki živali v Peruju

V Peruju so nekatera od najbolj fascinantnih in skrivnostnih arheoloških najdišč na svetu, kot je na primer Machu Picchu, imenovan tudi Izgubljeno mesto Inkov. Zanimivo je tudi mesto Chan Chan, prestolnica starodavnega kraljestva Chimú, ki je zgrajeno iz največjih opek v Latinski Ameriki; Seveda pa ni mogoče prezreti niti podob iz Nazce, vidnih le z velike višine, ki so navdahnile številne teorije.

Nedavno so na perujskih tleh odkrili gomile, podobne znamenitim linijam iz Nazce. Te gomile imajo namreč prav tako oblike, ki jih je mogoče razpoznati šele z velike višine, njihova starost pa naj bi segala do 4.000 let v preteklost.

peru3Ekipa Roberta Benferja, profesorja antropologije na ameriški Univerzi Missouri, je na obalnih ravnicah Peruja odkrila nenavadne gomile.

Gomile v vseh šestih dolinah perujskega obalnega predela, ki ga je raziskoval prof. Benfer, imajo dolžino med 5 in 400 metri.

Na Google Earth je mogoče videti oblike gomil, kot so na primer kondor, raca ali pošast, verjetno kombinacija med aligatorjem in pumo.

Najdba teh gomil, ki imajo podobo živali, naj bi po napovedih prof. Benferja precej spremenila ustaljene poglede na zgodovino starega Peruja.

Prof. Benfer meni, da so opisane podobe zemeljski odrazi ozvezdij, ki so jih starodavni prebivalci današnjega Peruja videli na nebesnem oboku, in da gomile ne le predstavljajo zvezde, temveč so z njimi poravnane. Prof. Benfer je do zdaj pri vsaki veliki gomili odkril, da ima astronomsko orientacijo. Če eno od kondorjevih očes na arheološkem najdišču v dolini Valle del Chillón opazujemo iz bližnjega templja, vidimo, da je poravnano z Rimsko cesto. Če pošast, ki je kombinacija med pumo in aligatorjem, opazujemo iz istega templja, vidimo, da je poravnana s položajem Sonca med junijskim solsticijem.

peru2Predkolumbovski antropološki in poljedelski muzej nacionalne fakultete za kmetijstvo v Peruju je pri raziskavi zagotovil tehnično in laboratorijsko podporo. Terenska ekipa, ki so jo sestavljali Bernardino Ojeda, Omar Ventocilla, Andrés Ocas, in Lucio Laura, so prišli do dragocenih izsledkov in izdelali karte. Čeprav je prof. Benfer trenutno upokojen, se še naprej posveča terenskim raziskavam v Peruju in Mehiki. Pri tem si prizadeva združiti astronomijo in arheologijo, zlasti pri raziskovanju povezav med astronomskimi pojavi in sakralnimi spomeniki.