Slovenija

Slovenija

Slovenija

Diamant – večna fascinacija

Diamant – večna fascinacija

diamant1Kaj je to, s čimer diamant v ljudeh že stoletja zbuja očaranost? Je to njegov bleščeči sijaj, s katerim uroči vsakogar, ki ga pogleda, njegova neuničljiva trdnost, njegova izjemna lepota? Zdi se, kot da se ob dotiku tega čudovitega kamna vzpostavi nekakšna skrivnostna povezava med njim in njegovim opazovalcem …

Beseda ”diamant” prihaja iz grške besede adamas, ki pomeni ”nepremagljiv”. Ta mineral je imel globok pomen tako v zahodnih kot tudi vzhodnih tradicijah. V Indiji so ga npr. povezovali z nesmrtnostjo, nespremenljivostjo in s kamnom modrosti, na zahodu pa je bil simbol ”univerzalne suverenosti, nepokvarljivosti in absolutne resničnosti”. Diamant je vselej predstavljal odpornost, popolnost in modrost, čeprav je sčasoma izgubil številne simbolične pomene in v glavnem postal trgovsko blago, ki označuje moč in prestiž.

Pri diamantu je najbolj zanimiv njegov nastanek. V globinah Zemlje, kjer vladajo visoke temperature in pritisk, se iz navadnega, krhkega, črnega oglja rodi čudovit, sijoč in trden kristal. Pri tem je seveda pomembno tudi razmerje med temperaturo in tlakom, saj že majhna sprememba pogojev lahko povzroči nastanek mehkega grafita! Ta skrivnostni proces traja več milijonov let, odvija pa se med 140 in 190 kilometri pod zemeljskim površjem.

diamant2Diamant je kristalizirana oblika ogljika, ki pa se bistveno razlikuje od svojega bližnjega sorodnika grafita, prav tako zgrajenega iz ogljika. Toda zakaj je diamant najtrša snov na zemlji, medtem ko je grafit tako mehek? Odgovor je v značilni razporeditvi atomov ogljika v diamantu, kjer vsak atom svoje štiri proste elektrone deli s sosednjimi atomi ogljika in tako tvori najmočnejšo znano kemijsko vez, razporeditev atomov v obliki tetraedra pa zagotavlja trdnost. Kristali grafita so sestavljeni iz obročev, ki jih tvori po šest atomov ogljika. Obroči so med seboj vodoravno povezani in tako tvorijo sloje. Vezi med sloji so precej šibke, zato je grafit eden najmehkejših materialov.

Mar ni skrivnosten in dolgotrajen proces transformacije črnega oglja v bleščeč, čist dragulj pod težkimi pogoji, globoko v Zemljini ”maternici” odraz enega temeljnih življenjskih principov, ki se odraža na vseh ravneh obstoja, tudi pri človeku …?