Slovenija

Slovenija

Slovenija

“Alea iacta est”

"Kocka je padla."

Te se besede pripisujejo rimskemu vojskovodji Gaju Juliju Cezarju. Po svojih velikih zmagah proti Galcem je Cezarja občudovalo celo rimsko cesarstvo. Toda mnogi so se bali njegove velike priljubljenosti ter politične in vojaške moči. Na čelu z močnim Pompejem so proti njemu kuhali spletke in zarote.
Nova Akropola - kocka-je-padla

Leta 49 pr. n. št., ko je po sedmih letih neusmiljene vojne s svojo vojsko pokoril in pomiril celo Galijo, se je odpravil proti Rimu. Toda po rimskih zakonih in prepovedi senata noben vojskovodja ni smel z vojsko prečkati reke Rubikon, ki je bila takrat nekakšna severna meja rimskega imperija. Prestop te meje bi pomenil državni udar in državljansko vojno, ker bi Rim takoj poslal svoje legije, da bi onemogočile napredovanje uporniški vojski.

Cezar se je zavedal da bi njegova vrnitev v Rim brez vojske pomenila samomor. Ko je z vojsko prišel do Rubikona, ni dolgo razmišljal, kaj storiti. Hitro se je odločil, prečkal Rubikon in dejal: “Kocka je padla”. To je pomenilo da je prestopil točko, s katere ni več vrnitve – ali bo zmagal ali umrl. Ko vržemo kocko in se ta začne vrteti, je ni več mogoče nadzorovati. Od tega trenutka pa do konca njenega vrtenja je vse v božjih rokah.

Ko je Pompej slišal, da prihaja Cezar s svojo vojsko in pristaši, je zbežal čez Jadran. Cezar ga je preganjal vse do Egipta in na koncu zmagal. Danes se izrek “Kocka je padla” uporablja za opis kritičnih trenutkov oziroma usodnih dogodkov.