Valkira

//Valkira

Valkira

Opera z naslovom “Valkira” je delo nemškega skladatelja Richarda Wagnerja. Gre za drugo opero v tetralogiji, ki nosi naslov “Nibelunški prstan”. To je obsežen in veličasten ciklus epskih oper, ki temeljijo na germanski mitologiji. Ostale tri opere v ciklusu so “Rensko zlato”, “Siegfried” in “Somrak bogov”. Za lažjo predstavo je spodaj podana kratka vsebina posameznega prizora. Slike je narisal mojster ilustracije Arthur Rackhan.

Valkira

Prvo dejanje

Hundingova hiša , v kateri je deblo, iz katerega štrli zabodeni meč. Po znanem motivu nevihtne noči vstopa izčrpani Zigmund. Ziglinda, Hundingova nesrečna žena, ga prestrašeno pozdravi in mu ponudi okrepčilo. Hundinga ni doma. Zigmund ji pove, kako ga preganjajo sovražniki. Ziglinda ga ustavi z besedami, da ne more še bolj onesrečiti že tako nesrečne hiše.

Pride Hunding, ki ne želi pogostiti Zigmunda, vendar mu mora kot gostitelj dovoliti, da prenoči. Opazi nenavadno podobnost med prišlekom in svojo ženo. Ziglinda postaja vse bolj navdušena nad svojim gostom in od njega zahteva, naj jima pove svojo zgodbo. Zigmund pripoveduje o tem, kako se je nekega dne z očetom vrnil domov in našel svoj dom požgan, mater ubito, sestro dvojčico pa ugrabljeno. Nekaj časa je potoval z očetom, dokler se ni nekega dne ločil tudi od njega. Nato je naletel na dekle, ki so jo njeni sorodniki hoteli poročiti proti njeni volji, pa se je pričel boriti proti njim, zato ga je začel preganjat celoten klan. Tako je v begu pred njimi naletel na Hundingovo hišo. Svojega imena jim ni želel izdati, predstavil se je le kot Otožni.

Takoj se je izkazalo, da je bil Hunding eden tistih, ki so ga lovili, ta pa je besno izzval Zigmunda na jutranji dvoboj. Dovolil mu je prenočiti, ker ga je ščitilo to, da mu je za ta večer že obljubil prenočišče, vendar naj bi naslednjega jutra tekla kri. Nato odide s svojo preplašeno ženo.

Zigmund ostane sam in žaluje nad svojo usodo. Spomni se, kako mu je oče prerokoval, da bo našel meč, ko ga bo najbolj potreboval.

Vrne se Ziglinda, potem ko je Hundingu dala napoj, da bi trdno zaspal. Ziglinda pove, kako je tisti meč prispel v njihovo drevo: v zakonsko zvezo je stopila proti svoji volji. Na dan njune poroke je med svate prispel nenavaden starec in zapičil meč v deblo. Meča ni mogel izvleči niti Hunding niti kdorkoli od njegovih prijateljev. Izrazila je svojo globoko željo, da bi prišel junak, ki bi izvlekel meč in jo rešil. Zigmund izpove svojo ljubezen Ziglindi, vendar se ona v tem trenutku spomni njegovega glasu in se zave, da sta v resnici brat in sestra dvojčka, ki so ju kot otroka ločili. Ko je izvedela, da se njen oče imenuje Velze, je izjavila, da je on Zigmund in da je meč namenjen njemu. Zigmund z lahkoto izvleče meč iz debla in Ziglinda se mu predstavi. Zigmund krsti meč za Notung in skupaj pobegneta iz Hundingove hiše.

Drugo dejanje

Brunhilda kot valkira

Kamnita gorata pokrajina. Votan stoji, oborožen, ob njem pa je njegova ljubljena hči, valkira Brunhilda. Brunhildi je naročil, naj ščiti Zigmund v prihajajočem spopadu s Hundingom.

Prihaja Frika, Votanova žena, v kočiji, ki jo vlečejo ovni. Frika je boginja zaščitnica zakonske zveze in od Votana zahteva, naj kaznuje Zigmunda in Ziglindo zaradi njunega greha – ker je Ziglinda zagrešila prešuštvo in ker sta brat in sestra. Frika se zaveda, da je Votan oče Zigmunda in Ziglinde – on jih je spočel, ko je bil preoblečen v smrtnika Velzea, da bi mu pomagala v njegovih načrtih – vendar vseeno zahteva kazen. Votan se zoperstavi in izjavi, da potrebuje junaka, ki na noben način ni povezan z njim, saj edino takšen junak lahko reši Valhalo. Frika besna odgovori, da Zigmund ni svoboden junak, temveč njegova marioneta. Dokaz tega je, da je Siegfried oborožen z Votanovim čarobnim mečem.

Votan, ki se je znašel v brezizhodnem položaju, obljubi, da bo Zigmund ubit. Frika zadovoljna odide, le Brunhilda ostane z obupanim Votanom. Votan ji zaupa, da je v strahu zaradi Erdinega prerokovanja (iz prejšnje opere) odšel k njej z namenom, da bi o tem več izvedel. Zapeljal je Erdo in iz te zveze se je rodilo devet valkir, vključno z Brunhildo. Valkire je vzgojil,v močne bojevnice, ki naj bi pobirale trupla v bojih padlih junakov, da bi jih lahko oživili v Valhali. Tam naj bi služili v vojski, ki jo Votan sestavlja, če bi se Alberih znova dokopal do čarobnega prstana (prstan je sedaj v lasti orjaka Fafnerja; ta se je umaknil z zlatom v votlino, kjer se je s pomočjo Tarnheima – magične čelade, ki mu omogoča, da privzame kakršno koli obliko – spremenil v zmaja). Votan ne more vrniti zlata, ker ga veže dogovor, zato mu potrebuje svobodnega junaka, ki ga ta dogovor ne veže. Ogorčeno ukaže Brunhildi, naj v dvoboju zaščiti Hundinga in tako ubije njegovega ljubljenega sina Zigmunda. Ko se Brunhilda temu zoperstavi, ji ogorčeno odgovori, naj ne skuša njegovega gneva in naj ga posluša ter odide.

V gorsko sedlo prispeta Zigmund in Ziglinda. Ziglinda je utrujena ter obremenjena z občutkom krivde in se zruši na zemljo. Brunhilda pristopi k Zigmundu ter napove, da bo v spopadu umrl. Povabi ga s seboj v Valhalo, kjer naj bi ga sprejeli z vsemi častmi in kjer naj bi srečal očeta. Zigmunda za trenutek premami ta ideja, vendar jo odločno zavrne, ko mu Brunhilda pove, da Zieglinda ne more z njim. Brunhilda se nenadoma zlomi in se odloči, da ne bo izvršila Votanovega ukaza temveč, da bo izvršila Votanovo resnično voljo in zaščitila Zigmunda.

Prihaja Hunding ter se spopade s Zigmundom. Brunhilda zaščiti Zigmunda s svojo močjo, vendar v tem trenutku pride Votan. Od strahu pred njim Brunhilda hitro dvigne ščit, Votan zlomi Notung svojim kopljem, Hunding pa ubije Zigmunda. Brunhilda hitro pobere dele zlomljenega meča zgrabi Zieglindo ter zbeži na svojem konju. Votan žalostno opazuje Zigmundovo telo in nato z eno gesto ubije Hundinga. Nazadnje pohiti za svojo neposlušno hčerko.

Tretje dejanje

Vse valkire razen Brunhilde se zberejo na vrhu gore. Nato pride tudi Brunhilda ter prosi svoje sestre za pomoč, vendar se te preveč bojijo Votana, da bi ji pomagale. Ziglinda se prebudi ter izjavi, da življejne zanjo ni več pomembno, saj je Zigmund mrtev. Brunhilda ji pove, da nosi Zigmundovega otroka, ki naj ga poimenuje Siegfried. Ziglinda si takrat premisli ter prosi valkire, naj rešijo njo in njenega otroka. Brunhilda jo napoti v Fafnerjev gozd, sama pa ostane, da zadrži Votana.

Ko je bog prišel, so valkire poskušale skriti Brunhildo, vendar Votan besno izjavi, da ve, da jo skrivajo pri sebi. Valkire začnejo moledovati za svojo sestro, ta pa se nazadnje razkrije. Votan ji odredi strašansko kazen, odvzet naj bi ji bil položaj valkire in postala naj bi smrtnica. Nato naj bi jo pustil v začaranem snu na planini. Postala naj bi žena kateregakoli moškega, ki jo bo zbudil. Brunhilda prične še sama moledovati, saj je njegova ljubljena hči. Pripoveduje mu, kako pogumen je bi Zigmund in kako se je odločila, da ga bo zaščitila, saj je to bila resnična Votanova želja. Prosi ga, naj je ne primora v usodo žene prvega moškega, ki jo bo videl, saj ni zaslužila, da bi bila žena kakšnega slabiča. Votan je globoko ganjen in pristane, da ji izpolni to željo – okoli njenega uspavanega telesa bo postavil čarobni ogenj, ki ga bo lahko prestopil le največji junak (oba se zavedata, da bo ta junak Siegfried). Uspava Brunhildo ter prikliče Logea, boga ognja, da naredi čarobni plamen. Votan izjavi, da nihče, ki se boji vrha njegovega kopja ne bo mogel skozi ogenj. Nato odide in se žalostno obrača k Brunhildi.

Umetnost|