Splendor Solis

//Splendor Solis

Splendor Solis

Alkimijo običajno povezujemo s poskusi pridobivanja zlata v srednjem veku, vendar pa je temelj te tradicionalne discipline prizadevanje za transformacijo vsega nepopolnega v človeku v popolno, ki je v alkimiji simbolizirano z zlatom. Alkimijska pot je odraz globoke človekove potrebe po vrnitvi v celovito, božansko stanje in po združitvi rdečega Kralja in bele Kraljice, duha in psihe v popolno celoto.

“Solve et coagula” (razstavi in ponovno sestavi) je glavno vodilo alkimije. Treba je porušiti celotno staro notranjo strukturo, da bi naredili prostor za Novega človeka oziroma Otroka, imenovanega tudi filius filosophorum (filozofov sin). Proces razstavljanja simbolizira razkosanje kralja, kuhanje človeka v posodi pa predstavlja proces globoke notranje transformacije z ognjem.

”Splendor Solis” (sijaj sonca) je eden najlepših iluminiranih alkimijskih rokopisov. Najzgodnejša verzija, ki naj bi nastala med letoma 1532 in 1535, je na ogled v muzeju Kupferstichkabinett v Berlinu. Rokopis vsebuje 22 izredno detajliranih in dovršenih iluminiranih prizorov, ki prikazujejo simbolični proces alkimijske transformacije človeka vse do njegovega ponovnega rojstva.

Avtor rokopisa naj bi bil legendarni Salomon Trismosin, po nekaterih virih učitelj Paracelsusa, alkimista, zdravnika, filozofa, fizika in astrologa.

Umetnost|