Kodeks Fejervary-Mayer

//Kodeks Fejervary-Mayer

Kodeks Fejervary-Mayer

Pred špansko invazijo je Srednja Amerika od Mehike pa vse do Nikaragve slovela kot dežela kodeksov ali knjig.

Kodeks Fejervary Mayer je eden najbolj dragocenih in pomembnih kulturnih dosežkov, ki so se ohranili iz obdobja pred prihodom španskega osvajalca Hernana Cortesa in njegovim uničenjem azteške prestolnice Tenochtitlana leta 1521.

Kodeks Fejervary-Mayer je azteški kodeks osrednje Mehike. Gre za enega redkih rokopisov pred prihodom Špancev, ki so preživeli špansko osvojitev Mehike. Ta značilni koledarski kodeks – tonalamatl – ki vsebuje azteški sveti koledar – tonalpohualli – je del zbirke kodeksov, imenovane Kodeks Borgija. Njegova izdelava je značilno predkolumbijska. Kodeks je izdelan iz pergamenta iz jelenje kože, ki je prepognjena kot harmonika in ima 23 strani. V širino in višino meri 16,2 cm x 17,2 cm, njegova dolžina pa je 3,85 metrov.

Najzgodnejša zgodovina tega kodeksa je zavita v temo. Kodeks je v 19. stoletju dobil ime po madžarskem zbiratelju (Fejervaryju) in dobrotniku iz Liverpoola (Mayerju), ki je kodeks kupil od Fejervaryja. Leta 2004 sta Maarten Jansen in Gabina Aurora predlagala preimenovanje kodeksa v njegovo izvorno ime – Kodeks Tezcatlipoca, kakor je ljudstvo Nahuatl poimenovalo svojega boga, čeprav ni gotovo, da ga je ustvarilo to ljudstvo.

Trenutno je kodeks shranjen v britanskem muzeju World Museum Liverpool.

Umetnost|